Wednesday, December 26, 2007

Sekitar Seminggu Saya di Malaysia

Malaysia Tanahairku

Saya sedikit terkejut, sewaktu menjejakkan kaki di lapangan terbang antarabngsa KLIA, terasa sangat banyak sekali perubahan yang sudah berlaku di negara saya yang tercinta ini. Merafa'kan setinggi kesyukuran kepada Allah swt kerana telah mengembalikan saya ke tanahair yang penuh memori ini dengan selamat dan dengan penuh keazaman, semangat serta ilmu yang bermanfaat insyaAllah.

Perjuangan saya dengan gigih untuk mencari kebenaran membuatkan saya tidak dapat disekat oleh batas-batas emosi baik malu, ego dan segan atau sekatan kekeluargaan untuk menjaga hati keluarga dan sanak saudara juga tidak dapat disekat oleh undang-undang dan prosedur atau oleh ta'asub kepada guru dan pegangan serta aliran yang dimasuki oleh saya.

Tidak berapa lama dahulu, saya di antara orang yang paling kuat mengkritik jemaah PAS di sana-sini dan merupakan orang yang paling gigih meyeru umat Islam menjaga perpaduan dengan jalan bodoh seperti mengelakkan daripada berselisih dan menukar kepimpinan yang sedia ada namun di saat akhir-akhir kepulangan, sekarang saya pula menjadi orang yang begitu bersemangat menceritakan keperluan kita menukar kepimpinan dan menukar sistem yang sedia ada di tanahair serta menyeru orang ramai memberi sokongan kepada usaha-usaha tajdid (memperbaharui urusan agama dengan kefahaman yang sahih) serta usaha islah (mengadakan reformasi) di dalam tanahair termasuk memberi sokongan kepada parti-parti politik seperti PAS,KEADILAN yang sebelum ini pernah saya kritik.

Manusia sentiasa berubah, cuma apakah ke arah lebih baik atau sebaliknya namun dengan keilmuan yang semakin bertambah saya tetap berasa tersangat kerdil dan lemah di sisi manusia-manusia lain yang lebih banyak berjasa kepada agama dan telah berjuang serta bekorban kepada usaha-usaha Islam dengan gigih berbanding saya.

Banjir
Saya berkesempatan menziarahi bandar Raub dan menghabisi masa beberapa hari di Kampung Durian Sebatang dan pekan Dong sewaktu menziarahi sanak saudara di sana baru-baru ini bersempenaan perayaan Aidhil Adha. Sewaktu berada di sana, saya berkesempatan menziarahi kawasan banjir dan melihat sendiri rumah-rumah yang masih ditenggelami air.

Sekalipun Raub dan kampung-kampung di sekitar jalan menuju ke Kuala Lipis tidaklah teruk di landa banjir seperti kawasan Kuantan dan selainnya namun kesannya tetap ada dan kelihatan rumah-rumah yang berhampiran sungai semuanya dinaiki air.

Bahkan rumah keluarga saya sendiri dinaiki air separas betis sehingga mereka terpaksa menngangkat perabot dan membersihkan rumah setelah air surut.
Lata jarum, sungai Pulau Cekas yang merupakan kawasan rekreasi pun sudah tidak menarik lagi disebabkan banjir apabila paras air naik dan arus air deras menjadikan ianya sangat berbahaya untuk mandi manda. Saya sendiri gagal berenang atau berpijak di dasar sungai disebabkan arus deras menyebabkan saya cuma menghilangkan gian mandi sungai disebabkan sudah hampir empat tahun tidak bertemu sungai Malaysia.

Ketika berada di sana, saya banyak belajar daripada Imam masjid Kampung Durian Sebatang mengenai cara-cara orang tua menyembelih dan teknik-teknik mereka sehingga memberikan saya banyak input menarik dan memperbaiki teknik penyembelihan yang diamalkan oleh saya sebelum ini. Tidak ketinggalan kaedah membuat lemang, membakarnya serta prinsip-prinsip melapah daging dan pengagihannya yang unik sempat saya pelajari daripada orang-orang tua di sana.

Kebiasaan di tanah arab, daging diagihkan sama rata tanpa membeza-bezakan jenis dan bahagian daging tidak seperti orang-orang tua kita yang kaya dengan pelbagai petua dan amalan yang mengasingkan daging batang pinang lalu mengagihkannya secara asing. Sungguh rapi, tertib dan penuh hikmah cara mereka bekerja mengambarkan sistem masyarakat Melayu yang sungguh kaya dengan adab dan budi pekerti mulia yang tertanam sejak turun temurun.

Persoalannya berapa ramaikah anak-anak muda menyedari prinsip dan pengamalan budi pekerti, sopan santun serta kerja buat orang tua-tua di dalam pengamalan kehidupan seharian mereka. Keilmuan yang tinggi sekalipun menjadikan kita hilang harga diri dan nilai kemanusiaan apabila kita gagal menerapkan konsep hikmah dan itqan (kegigihan) di dalam amalan kita seharian.

Prosedur
Malaysia, merupakan negara yang sangat kaya dengan Prosedur, sewaktu saya pergi ke JAIS, saya dikejutkan dengan prosedur demi prosedur di dalam mendaftarkan nikah kahwin serta dipenatkan oleh pelbagai syaratnya yang sekarang sudah diketatkan dan dipersusahkan.

Menghairankan saya apabila setiap pernikahan perlu mendapatkan "keizinan" daripada jabatan agama Islam sekalipun pernikahan tersebut ialah normal iaitu bapa pengantin perempuan (wali) sudah bersedia untuk menikahkan anak gadisnya dengan lelaki (pengantin lelaki) yang sudah dipersetujui.

Tentu kita semua tahu bukan semua orang seperti saya yang berkahwin tanpa bercinta dahulu, sebaliknya ramai remaja dan pemuda-pemudi Islam hari ini majoritinya sudah bercinta bertahun-tahun terlebih dahulu sebelum melangkah ke gerbang perkahwinan.
Kenal pun bukan sehari dua tetapi sudah bertahun-tahun jadi mengapa dipersusahkan dengan prosedur, nikahkan sahaja dan permudahkan urusan atau setidak-tidaknya sediakan kemudahan segala keperluan prosedur seperti kursus nikah, pemeriksaan kesihatan dan lain-lain di sebuah tempat yang sama.

Misalnya dipermudahkan menjadi seperti ini ;
1) Mengisi borang 2) Menghadiri kursus nikah selama 1 jam diberikan oleh pegawai agama yang bertugas di pejabat tersebut juga dengan diberikan buku dan risalah panduan baca sendiri di rumah 3) Menjalani upacara akad nikah di pejabat agama atau diberikan terus keizinan menikah ketika itu juga tanpa perlu menunggu beberapa hari.

Hairan demi hairan apabila setiap orang perlu mengisi borang itu dan ini, kemudian menghadiri kursus perkahwinan yang bukan percuma dan lain-lain lagi memeningkan saya.

MyKad
Menukar kad pengenalan lama saya dengan Mykad baru membuatkan saya terfikir, kewujudan sistem mikrocip ini menyebabkan kita semua dapat dikontrol atau dikawal dengan mudah sekali oleh kerajaan. Rakyat Malaysia selepas ini semuanya tidak terlepas daripada pantauan teknologi dan kawalan daripada pihak berkuasa seolah-olah kita semua menuju ke zaman "Manusia Robot."

Tidaklah hairan hanya dengan menggunakan gelombang radio pihak Kuffar dapat mengenal-pasti lokasi Syeikh Dr Abdullah Azzam lalu mengirimkan sebuah bom peluru berpandu sehingga menghancurkan jenazah beliau lalu menjadikan beliau mencapai gelaran as-syahid.

Wallahualam, bukan hasrat saya mahu membantah atau menolak apa yang baik cuma bimbang kepada sistem yang berterusan menyempitkan nilai-nilai kemanusiaan di sebalik nama kemajuan dan teknologi.

Pekerjaan
Sehingga kini, saya hanya melakukan kerja-kerja yang ringan terlebih dahulu disebabkan masih meneliti dan mengkaji situasi semasa yang perlu saya fahami sebelum benar-benar melangkah ke alam materialistik yang seorang bapa boleh menyaman anaknya sendiri serta seorang ustaz atau guru agama seperti saya boleh menjual agama dan keilmuannya untuk menjadi modal mencari rezeki baik secara sedar atau tanpa disedarinya.

Doa
Moga Allah swt menjadikan saya dapat membantu umat Islam dan memberikan saya kekuatan serta kefahaman yang perlu dimiliki untuk beramal sebagai seorang hamba yang soleh dan bertaqwa agar dapat menunaikan kewajipan berubudiyah kepada-Nya.

Menghubungi Saya
Saya boleh dihubungi oleh sesiapa pun untuk tujuan kebaikan seperti 1) Soal jawab agama 2) khidmat nasihat 3) Ukhuwah 4) dan lain-lain yang difikirkan perlu.
Jazakumullahukhairankasiro

No comments: