Thursday, September 26, 2013

Apabila kita memandang kebesaran Allah, makhluk akan kelihatan kecilImam Izzuddin Abd Salam Rahimahullah pernah menziarahi Sultan Mesir sewaktu sambutan hari raya dan mendapati sang pemerintah tersebut dikelilingi oleh ramai askar yang berbaris hormat dengan pembesar yang memuliakannya. Apabila melihat perbuatan sultan yang menzahirkan kemegahan dengan kekuasaannya itu maka sang Imam pun merasa dia perlu menegur dan mengurangkan bongkak serta kesombongan sultan tersebut.

Lalu Imam Izzudin Abd Salam pun memanggil Sultan dengan hanya namanya sambil berkata ;

يا أيوب ما حجتك عند الله إذا قال لك: ألم أبوئ لك ملك مصر، ثم تبيح الخمور؟

'Wahai Ayyub, apakah hujah engkau dihadapan Allah apabila Dia akan bertanya engkau bukankah Aku telah memberikan engkau kekuasaan di Mesir namun engkau kemudian membenarkan arak ?

Sultan berkata :

هل جرى هذا

Adakah hal ini berlaku ?

Jawab Izzuddin Abd Salam ;

نعم الحانة الفلانية تباع فيها الخمور وغيرها من المنكرات وأنت تتقلب في نعمة هذه المملكة

Bahkan arak dijual di sekian-sekian tempat (sambil menyebut perbuatan mungkar yang berlaku) sementara engkau disini sibuk dengan kemewahan negara.

Sultan menjawab ;

أنا ما علمته، هذا من زمان
'Aku tidak melakukannya, ini semua dah berlaku sejak zaman dulu lagi.'

Balas Izzudin Abd Salam :

أأنت من الذين يقولون إنا وجدنا آباءنا على أمة
'Adakah engkau mahu tergolong dalam golongan yang mengatakan sesungguhnya kami mendapati hal ini pada bapa-bapa kami pada suatu agama ? (yakni sekadar mengikut ajaran nenek moyang terdahulu seperti alasan yang diperbuat oleh orang kafir musyrik apabila diajak kepada tauhid) - Seperti firman Allah dalam Az-Zukhruf :22.

فأصدر السلطان قراراً بإبطال تلك الحانة

Maka sultan pun kemudian mengarahkan supaya ditutup semua pusat-pusat maksiat tersebut.

Kemudian murid Izzudin Abd Salam pun bertanya kepada sang imam tidakkah engkau memiliki rasa takut dan gerun terhadap sultan ? (dengan segala kuasa, askar yang ramai dan pengikutnya)

Maka jawab Imam Izzuddin Abd Salam ;

والله يا بني استحضرت هيبة الله تعالى، فصار السلطان قدامي كالقط

'Demi Allah, wahai anakku, apabila aku merasai kebesaran Allah di dalam hatiku maka aku memandang sultan itu seperti anak kucing di kakiku !

[Tabaqat al-Shafi`iyyat al-Kubra, Al-Subki]

No comments: