Monday, September 24, 2012

What we see and don't

Kita perlu berhati-hati dalam berkata-kata atau pun meletakkan sesuatu status pada facebook kerana boleh jadi apa yang kita pandang sebagai ringan dan kecil itu sebenarnya merupakan perkara yang berat dan besar dosanya di sisi Allah SWT.

Di dalam sebuah hadith ada menyebut :

حدثنا قتيبة بن سعيد حدثنا بكر يعني ابن مضر عن ابن الهاد عن محمد بن إبراهيم عن عيسى بن طلحة عن أبي هريرة أنه سمع رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول إن العبد ليتكلم بالكلمة ينزل بها في النار أبعد ما بين المشرق والمغرب

Yang bermaksud : "Sesungguhnya ada hamba yang mengatakan sesuatu kalimah yang tanpa disedarinya menyebabkan dia terjerumus ke dalam neraka sejauh timur dan barat. [riwayat Muslim no.5303]

Namun adakalanya perkara yang sebaliknya juga berlaku apabila kita menyangka sesuatu amalan atau perkataan yang baik itu sebagai ringan dan kecil serta tidak berharga namun ianya besar di sisi Allah SWT. Oleh yang demikian banyakkanlah berzikir, menyampaikan ilmu, tazkirah, hadith atau peringatan yang baik moga-moga ianya membawa kebaikan dan membantu kita dihari akhirat.

Mungkin apa yang ditulis kerana mencari redha Allah itu amat sedikit manusia yang menyukainya namun sebaliknya di langit sana ianya disukai oleh Allah dan para malaikat yang tidak terkira jumlahnya !

No comments: