Monday, May 14, 2012

Kisah Umar ra dileteri isterinya tidak sahih !


Disebutkan dalam banyak buku, ceramah dan tulisan berkenaan keperluan suami bersabar terhadap isteri dengan mengambil dalil daripada kisah Amirul Mukminin Umar ra yang masyhur yang membiarkan dirinya dileteri oleh isterinya sedangkan ianya palsu dan menyalahi sunnah. 

Kisah ini berasal dari Kitab Tanbihul Ghafilin bi Ahaditsi Sayyidil Anbiya’ wal Mursalin yang ditulis oleh Imam Abu Laits As-Samarqandi ra (meninggal 373 Hijrah)

حُكِيَ أَنَّ رَجُلًا جَاءَ إلَى عُمَرَ يَشْكُو إلَيْهِ خُلُقَ زَوْجَتِهِ فَوَقَفَ بِبَابِهِ يَنْتَظِرُهُ فَسَمِعَ امْرَأَتَهُ تَسْتَطِيلُ عَلَيْهِ بِلِسَانِهَا وَهُوَ سَاكِتٌ لَا يَرُدُّ عَلَيْهَا فَانْصَرَفَ الرَّجُلُ قَائِلًا إذَا كَانَ هَذَا حَالَ أَمِيرِ الْمُؤْمِنِينَ عُمَرَ بْنِ الْخَطَّابِ فَكَيْفَ حَالِي فَخَرَجَ عُمَرُ فَرَآهُ مُوَلِّيًا فَنَادَاهُ مَا حَاجَتُك يَا أَخِي فَقَالَ يَا أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ أَشْكُو إلَيْك خُلُقَ زَوْجَتِي وَاسْتِطَالَتَهَا عَلَيَّ فَسَمِعْتُ زَوْجَتَكَ كَذَلِكَ فَرَجَعْت وَقُلْت إذَا كَانَ هَذَا حَالَ أَمِيرِ الْمُؤْمِنِينَ مَعَ زَوْجَتِهِ فَكَيْفَ حَالِي فَقَالَ لَهُ عُمَرُ إنَّمَا تَحَمَّلْتُهَا لِحُقُوقٍ لَهَا عَلَيَّ إنَّهَا طَبَّاخَةٌ لِطَعَامِي خَبَّازَةٌ لِخُبْزِي غَسَّالَةٌ لِثِيَابِي رَضَّاعَةٌ لِوَلَدِي وَلَيْسَ ذَلِكَ بِوَاجِبٍ عَلَيْهَا وَيَسْكُنُ قَلْبِي بِهَا عَنْ الْحَرَامِ فَأَنَا أَتَحَمَّلُهَا لِذَلِكَ فَقَالَ الرَّجُلُ يَا أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ وَكَذَلِكَ زَوْجَتِي قَالَ فَتَحَمَّلْهَا يَا أَخِي فَإِنَّمَا هِيَ مُدَّةٌ يَسِيرَةٌ

Ringkasnya ia berkenaan seorang lelaki yang datang mahu mengadu tentang hal ehwal isterinya kepada Umar ra lalu apabila sampai di hadapan rumah Umar maka dia mendapati Umar sendiri pun menghadapi masalah yang sama. Apabila dia hendak pulang kerana tidak jadi mengadu maka Umar pun memanggilnya dan terjadilah bicara yang masyhur di atas iaitu Umar ra bersabar dengan isterinya kerana terhutang budi pada sang isteri yang telah memenuhi keperluannya, makan-minumnya dan menyusukan anak-anaknya. Lalu lelaki itu pun berkata demikianlah isterinya juga dan bermaksud mahu bersabar sahaja terhadap perangai buruk isteri masing-masing.

Pertamanya riwayat di atas adalah palsu dan tidak sahih disandarkan kepada  Khalifah Umar al-khattab ra. Kisah ini disebutkan tanpa sanad dan asal yang boleh dijadikan sebagai hujah. Statusnya adalah sekadar hikayat cerita dan tidak boleh dibuat modal ceramah kerana menyalahi etika yang diajarkan sunnah yang mengalakkan isteri menjaga hati suami dan beradab dihadapan mereka.

Berhubung kitab Tanbihul Ghafilin ini, ianya banyak meriwayatkan kisah-kisah yang dhaif lagi palsu seperti yang dinukilkan daripada Syeikhul Islam Ibn Taimiyyah ra dan Imam Adz-zahabi ra.

Keduanya kisah ini bertentangan dengan pelajaran dari kisah Nabi Allah Ibrahim as yang menyuruh nabi Ismail as menceraikan isterinya yang buruk akhlak.  Seterusnya dalam riwayat yang sahih menyebutkan bahawa Saidina Umar ra pernah memarahi isterinya dan mengingkari perbuatan isterinya yang berleter dan menjawab kepadanya. 

وَكُنَّا مَعْشَرَ قُرَيْشٍ نَغْلِبُ النِّسَاءَ ، فَلَمَّا قَدِمْنَا عَلَى الْأَنْصَارِ إِذَا قَوْمٌ تَغْلِبُهُمْ نِسَاؤُهُمْ فَطَفِقَ نِسَاؤُنَا يَأْخُذْنَ مِنْ أَدَبِ نِسَاءِ الْأَنْصَارِ ، فَصَخِبْتُ عَلَى امْرَأَتِي فَرَاجَعَتْنِي فَأَنْكَرْتُ أَنْ تُرَاجِعَنِي ، قَالَتْ : وَلِمَ تُنْكِرُ أَنْ أُرَاجِعَكَ فَوَاللَّهِ إِنَّ أَزْوَاجَ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لَيُرَاجِعْنَهُ وَإِنَّ إِحْدَاهُنَّ لَتَهْجُرُهُ الْيَوْمَ حَتَّى اللَّيْلِ ، فَأَفْزَعَنِي ذَلِكَ ، وَقُلْتُ لَهَا : قَدْ خَابَ مَنْ فَعَلَ ذَلِكِ مِنْهُنَّ رقم الحديث: 4913/4819

Apabila isterinya mempertahankan tindakannya dengan berkata para isteri rasulullah pun meninggi suara terhadap baginda maka Umar ra pun menjawab : "Sungguh rugi orang yang melakukan perkara tersebut di kalangan mereka.” (Hadis riwayat Bukhari no. 4913 dan Muslim no. 1479)

Kemudiannya Umar ra pergi memarahi anaknya Hafsah (isteri rasulullah) dan menegur mereka !

Meleteri suami dan menyakitkan hatinya ialah haram. 

3 comments:

TMM 999 said...

Subhanallah, sungguh bermanfaat...
999 Blog

MUHAMMAD SUKRI SUPI said...

Assalamualaikum wr. wbt...

Perkongsian yang amat2 bermanafaat utk semua terutamanya para muslimah..insya Allah akan ambo gunakan kpd bakal zaujah ambo :)

Harez said...

boleh huraikan juga surah ini..

“…dan bergaullah kamu dengan mereka(isteri-isteri kamu itu) dengan cara yang baik.Kemudian jika kamu(merasa)benci kepada mereka;kerana boleh jadi kamu bencikan sesuatu,sedang Allah SWT hendak menjadikan pada apa yang kamu benci itu kebaikan yang banyak(untuk kamu)-(Surah An-Nisa’ 4:19)