Sunday, March 10, 2013

Realiti pendakwah hari ini VS Zaman salafussoleh


1. Berdakwah ertinya berceramah.
2. KPI pendakwah ialah memastikan orang tertarik dengan apa yang disampaikan
3. 'Client' pendakwah ialah pihak penganjur dan 'customer' pula ialah pendengar maka kena jaga hati penganjur dan pendengar.
4. Upah pendakwah ialah bayaran wang dan hormat
5. Matlamat pendakwah ialah menjadi terkenal dan popular atas alasan supaya dakwah dapat lebih tersebar.
6. Pendakwah pun berjaya, terkenal dan mendapat pelbagai anugerah dan gelaran tokoh. Sejuk perut mak mengandungkan anak sebab anak dia sudah terkenal, berjaya dan dihormati.
7. Pendakwah pun makin kaya, naik kereta mewah, ada pemandu, ada banglo2-3 biji, ada syarikat perniagaan, ada produk dihasilkan, ada itu dan ini. Susah nak jemput ceramah atau tanya soal-jawab sebab taraf sudah tinggi.
8. Kemudian pendakwah pun tua dan sakit, masuk hospital pakar yang mewah baik di dalam atau diluar negara.
9. Pendakwah mati dan orang pun sedih akan kehilangan pendakwah yang terkenal dan dihormati.
10 tahun selepas pendakwah mati. Ditanyakan kepada bekas pengikut setia pendakwah tersebut beberapa soalan agama tetapi dia tidak boleh menjawabnya. Katanya macam pernah tahu tetapi sudah lupa. Nantilah dia tanyakan dengan ustaz baru yang sekarang ini tengah naik namanya.....Pengikut setia pendakwah yang sudah mati itu pun sekarang sudah ikut ustaz baru pula.

Dakwah Islam di Zaman Salaf

1. Berdakwah ertinya menyampaikan ilmu dari al-Quran dan as-sunnah dan menerangkan kefahaman dan cara beramal dengannya.
2. KPI pendakwah ialah menyampaikan ilmu dengan amanah, telus dan memahamkan masyarakat akan kitab Allah dan sunnah rasul Allah.
3. Pendakwah tidak kisah kalau dibenci atau dicemuh, dihalau dia pun beredar, dipenjara dia pun sabar dan ditohmah dia menjawab dengan ilmu.
4. 'Client' pendakwah ialah penuntut ilmu, 'customer'nya pula ialah orang ramai yang mahu mengambil manfaat.
5. Matlamat pendakwah ialah menyampaikan kebenaran, menyebarkan ilmu dan sunnah.
6. Pendakwah mengisi masa dengan menulis kitab-kitab sebagai bekalan amal dan panduan untuk orang ramai, menjawab soal-jawab agama, mengajar orang ramai agar faham kitab Allah dan mendidik murid-muridnya agar jadi alim dan faqih.
7. Pendakwah akan terkenal apabila diuji dengan pemerintah atau pihak yang tidak suka dakwahnya. Dipenjara kerana fatwanya menentang pemerintah atau difitnah oleh pihak yang jahat dll.
8. Semakin tinggi ilmu semakin tawadhuk, mempunyai ramai kawan dan murid-muridnya menjadi alim mengantikannya.
9. Pendakwah menjadi tua dan sakit dan murid-muridnya atau pelajarnya akan mengantikannya mengajar dan dia diwarisi oleh pendakwah-pendakwah lain.

Apabila beliau meninggal, buku-bukunya tersebar, bermanfaat dan ilmu-ilmunya masih dipakai dan murid-muridnya bertukar menjadi ulama' mewarisinya dan mereka pun meneladani akhlak dan peribadinya.

Sabda Nabi Salallahualaihiwassalam :
العلماء ورثةُ الأنبياء، وإن الأنبياء لم يُورِّثوا دينارًا ولا درهمًا، وإنَّما ورَّثوا العلم ' Para ulama itu mewarisi para anbiya, dan sesungguhnya para nabi itu tidak mewariskan dinar atau dirham tetapi mereka mewariskan ilmu.' [riwayat Abu Daud]

No comments: